De groei van micro-organismen in een levensmiddel wordt beïnvloed door een hele reeks (externe en interne) factoren. Deze opleiding heeft tot doel de nodige kennis te verwerven m.b.t. deze factoren, in het bijzonder m.b.t. de verhittings- en snelkoelprocessen in de voedingsindustrie.
Inhoud
INLEIDING
- Korte opfrissing microbiologie
- Nuttige micro-organismen vs. bedervers vs. pathogenen
- Infectanten vs. intoxicanten / sporevormers
GROEI van MICRO ORGANISMEN en FACTOREN DIE GROEI BEÏNVLOEDEN
- Toelichting betreffende de intrinsieke factoren zoals pH, aw, …
- Toelichting betreffende de extrinsieke factoren zoals gas, relatieve vochtigheid en temp (koude keten vs. warmte)
- Toelichting warmtebehandeling & snelkoelprocessen
PASTEURISATIE & SNELKOELING
- Definities pasteurisatie vs. sterilisatie
- Uitleg en definitie Z-waarde, D-waarde, P-waarde en F-waarde
- Hoe P-waarde / F-waarde berekenen
- Barema’s pasteurisatie / sterilisatie
- Snelkoeling
VALIDATIE
- Enkele definities (validatie vs. verificatie vs. monitoring)
- Voorspellend modelleren
- Labo – testen
1 dag; van 9u00-16u30
Deze opleiding wordt aangeboden op:
- BASIS - datum nog te bepalen: GROBBENDONK
- GEVORDERDEN - datum nog te bepalen: SINT-NIKLAAS
- ONDERWIJS - 14/03/2024 (STEM richtingen)
Neem hier contact voor meer info.
Alle opleidingen worden gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden voor werknemers uit volgende paritaire comités: PC 118 - PC 220 - PC 200; zie ook www.alimento.be.
Via ALIMENTO (www.alimento.be) of zie ook rechtstreekse link door te klikken op datum en locatie: