Levensmiddelen komen voortdurend in contact met andere materialen: machine-onderdelen tijdens productie, hulpmiddelen zoals handschoenen of klein materiaal, maar bovenal de verpakkingsmaterialen waarmee levensmiddelen op de markt worden gebracht.
Verpakkingsmaterialen hebben verscheidene functies: ze beschermen het levensmiddel tegen invloeden van buitenaf, ze maken het mogelijk om te communiceren met eindconsument of gebruiker (etikettering), ze kunnen zelfs houdbaarheidsverlengend werken, ...
Echter kan er tevens migratie of set-off optreden. Dit zijn processen waarbij bepaalde stoffen uit het contact- of verpakkingsmateriaal, ongewild migreren naar het levensmiddel. De wetgever (Europese Verordening 1935/2004) stelt dat contact- en verpakkingsmaterialen voor voeding:
- geen bestanddelen mogen afgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid van de consument
- niet tot onaanvaardbare wijzigingen in samenstellingen van levensmiddelen mogen leiden
- geen aantasting van organoleptische eigenschappen van voedingsproducten mogen veroorzaken
Als voedingsproducent dient men alles in het werk te stellen alsook de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen teneinde deze vereisten na te komen. De keuze van het contact- of verpakkingsmaterialen, maar tevens bepaalde factoren (zoals temperatuur, aard van het levensmiddel, contacttijd enz) zijn bepalend en van doorslaggevend belang om migratie onder controle te houden.
Onze experts, Claude Pardo en Sarah Laenen, hebben zich verdiept in de migratiewetgeving en alle bovenwettelijke normen. Zij staan klaar voor al uw vragen m.b.t. migratie, set-off, functionele barrières, MOSH, MOAH, OML & SML,...