Wat zijn minerale oliën en hoe komen ze in onze voeding terecht? Een vraag die de voedingsindustrie reeds enkele jaren bezighoudt…
In deze opleiding krijgt u het antwoord op deze en vele andere vragen.
Koolwaterstoffen uit minerale oliën zijn chemische verbindingen die, omwille van de brede waaier aan toepassingen, in levensmiddelen kunnen accumuleren. Ze houden een potentieel risico in voor de volksgezondheid (in 2012 publiceerde EFSA een studie over deze risico’s waaruit bleek dat deze carcinogeen en genotoxisch kunnen zijn). De minerale oliën koolwaterstoffen worden opgedeeld in 2 groepen: MOSH en MOAH.
De lesgever gaat enerzijds dieper in op de problematiek van migratie, de definitie van minerale oliën en de indeling ervan in MOSH en MOAH alsook op de risico’s voor de volksgezondheid.
Anderzijds zal de lesgever een leidraad uitzetten m.b.t. risico-analyse en beheersmaatregelen van dit chemisch gevaar.
Welke levensmiddelen lopen een groter risico? Welke beheersmaatregelen kunnen we aanwenden om de problematiek te controleren? Waarom zijn (gerecycleerde) verpakkingen een grote bron van contaminatie? En welke zijn de nationale en/of internationale actiedrempels voor MOSH en MOAH?
Aan het einde van deze opleiding verwerft u het nodige inzicht m.b.t. MOSH en MOAH en ken je het antwoord op volgende vragen: wat zijn minerale oliën, welke risico-inschatting dient mijn bedrijf te maken, welke beheersmaatregelen zijn er mogelijk. Je begrijpt wat migratie betekent en kan de factoren die migratie van minerale oliën beïnvloeden definiëren.
0.5 dag; van 9u00-13u00
Deze opleiding wordt aangeboden op:
Neem hier contact voor meer info.
Alle opleidingen worden gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden voor werknemers uit volgende paritaire comités: PC 118 - PC 220 - PC 200; zie ook www.alimento.be.
Via ALIMENTO (www.alimento.be) of zie ook rechtstreekse link door te klikken op datum en locatie: