FSPCA Preventive Controls for Human Food

De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.

Teneinde tegemoet te komen aan de FSMA richtlijnen, dient men

  • enerzijds het voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA regelgeving, namelijk het opstellen van een Food Safety Plan in al zijn aspecten zoals voorgeschreven door de wetgeving
  • én geldt anderzijds dat de organisatie moet beschikken over een PCQI (Preventive Controls Qualified Individual). De 'Preventive Controls for Human Food regulation' vereist namelijk dat bepaalde activiteiten worden uitgevoerd door een Preventive Controls Qualified Individual

‘PCQI: A qualified individual who has successfully completed training in the development and application of risk-based preventive controls at least equivalent to that received under a standardized curriculum recognized as adequate by FDA or is otherwise qualified through job experience to develop and apply a food safety system.’

Er zijn een aantal verantwoordelijkheden die volgens de “Preventive Controls for Human Food Regulation” moeten uitgevoerd worden door de PCQI, deze omvatten:

1) voorbereiden van het Food Safety Plan,

2) validatie van de Preventive Controls,

3) records review en

4) heranalyse van het Food Safety Plan

 

Wij bieden de mogelijkheid om de FSPCA onderschreven training (dus mét afgifte van een PCQI-attest) te volgen bij één van onze "Lead Instructors voor FSPCA Preventive Controls for Human Food".

Het “standardized curriculum”, ontwikkeld door FSPCA, is de door FDA erkende opleiding. Deze opleiding duurt verplicht minimaal 20h. Het succesvol afronden van deze cursus is één manier om te voldoen aan de vereisten van een PCQI. Deze cursus mag uitsluitend gegeven worden door een Lead Instructor. Onze Lead Instructors helpen u graag verder.

Alternatief kan bijvoorbeeld ook de “Blended Training” gevolgd worden. Deze bestaat uit 2 delen: het eerste deel is online te volgen (e-learning), deel 2 duurt minimaal 8u en dient tevens verzorgd te worden door een Lead Instructor. Beide delen moeten voltooid worden om het FSPCA-attest te verkrijgen. Ook voor deze optie hebben wij Lead Instructors.

Belangrijk: beide hoger beschreven opties leiden tot het PCQI-attest, uitgereikt door FSPCA.

 

We bieden tevens "short version" trainingen aan (echter deze leiden niet tot het attest, maar worden wél gekenmerkt door een pragmatische insteek en aanpak).  Daarbij worden alle aspecten uit het officiële curriculum belicht, zodat u perfect in staat bent om de PCQI te ondersteunen en de nodige support te bieden, bijvoorbeeld als lid van het Food Safety Team.

In deze opleiding gaat de lesgever dieper in op de FSMA regelgeving en krijgt u een inzicht in de FSMA-/FDA- terminologie en de ‘Preventive Controls for Human Food’. U leert:

  • welke aanpassingen nodig zullen zijn om uw voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen
  • hoe een 'Food Safety Plan' dient opgesteld te worden (en waar HACCP en BVP te situeren als onderdeel van dit Plan)
  • welke preventieve controles nodig zijn
  • welke de vereisten zijn voor de registraties
  • hoe correctieve maatregelen moeten vastgelegd worden (incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen)
  • en tot slot wat de vereisten zijn voor het 'Recall Plan' zoals voorgeschreven in de FSMA regelgeving

Bovendien wordt er een vergelijking gemaakt met de commerciële lastenboeken (BRCGS, IFS …).  Bent u in het bezit van een BRCGS- of IFS-certificaat, dan zal duidelijk worden welke extra maatregelen u dient te implementeren om uw bedrijf in overeenstemming te brengen met FSMA.


Er is voldoende tijd en ruimte ingebouwd voor vraagstelling en interactie.

Duur

Standardized curriculum, ontwikkeld door FSPCA: 3 dagen (20h)

Blended training: e-learning gevolgd door 1 dag Instructor-led training (8h)

Training met pragmatische insteek en vergelijking t.o.v. GFSI-lastenboeken: 1 dag 

Data en locaties

Deze opleiding wordt enkel in-house aangeboden, op maat van uw onderneming. Neem hier contact voor meer info.

Kostprijs

Neem hier vrijblijvend contact voor prijszetting en offerte.

Inschrijvingen

Neem hier vrijblijvend contact voor inschrijvingen.

Nieuws

Nieuw KB water

De omzetting van de drinkwaterrichtlijn (Richtlijn (EU) 2020/2184) naar het nieuwe KB water (KB 04/02/2024 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water) werd gepubliceerd en het KB van 14/01/2002 is…

Nederlands allergenenbeleid aangepast en nieuwe referentiedosissen

Vanaf 1 januari 2024 is het nieuwe Nederlands allergenenbeleid van toepassing. In het beleid zijn de nieuwe referentiedosissen, de status en ook de bewoording van PAL (Precautionary Allergen Labeling) vastgelegd. In lijn met Europese inzichten en…

KB levensmiddelenhygiëne aangepast

Het Koninklijk Besluit van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne werd aangepast bij het wijzigingsbesluit van 22 januari 2024. Onder meer kreeg bijlage IV (lijst van te koelen levensmiddelen en temperatuurvoorwaarden) een update alsook…

Testimonials

Wij nodigen Eva Moens regelmatig uit voor opleidingen (etikettering, HACCP, hygiëne, ...). Eva heeft een brede kennis; denkt mee met onze organisatie en komt met praktische voorstellen en verbetermaatregelen. Ook achteraf kunnen we steeds met vragen bij haar terecht. Een echter aanrader!

Caroline Dohogne; Q-manager (Neuhaus)

Sinds ik actief werkzaam ben in de voedingsindustrie, deed ik reeds verschillende malen beroep op Eva Moens Consult voor zowel opleidingen als individuele coaching. De pragmatische aanpak is schitterend en de grondige kennis & expertise zeer groot. Men kan zich steeds verwachten aan advies op maat met directe toegevoegde waarde.

Jeroen De Bock; Quality Assurance Engineer (Puratos)

Dankzij de kennis en aanpak van Eva & haar team, beschikken wij nu over de juiste en concrete inzichten m.b.t. onze food fraude studie. Wij appreciëren de snelheid en pragmatische aanpak van Eva. Haar kennis reikt duidelijk op vele vlakken héél ver; zij kan deze bovendien op efficiënte wijze aan de man brengen. Opmerkelijk is vooral het vertrouwen dat gesteld wordt in het werk van Eva Moens Consult door onze auditoren. Een absolute aanrader!

Peter Schiettecatte; Q-manager (Delici)

Blij dat wij op ons pad Eva Moens tegen kwamen. Zij gaf een duidelijke uitleg over wat er allemaal moest gebeuren en zette stap per stap ons op weg naar een bedrijf dat in orde is op het vlak van voedselveiligheid en HACCP.

Els Van Schepdael; zaakvoeder (Bakkerij D'Elst)

Eva was een godsgeschenk met een gigantische kennis en professionaliteit maar bovenal down to earth, pragmatisch, perfect in het onderscheiden van hoofd-en bijzaak en erg betrokken op het welslagen van mijn avontuur!

Krist'l De Loose; zaakvoerder (Pastati)

De consultancy van Eva Moens is goud waard. Met de zeer gestructureerde maandelijkse sessies was het schrijven van een kwaliteitshandboek nog nooit zo eenvoudig. En dit alles in een zeer open en amicale sfeer. Bovendien heeft Eva voor elke vraag wel een antwoord wat de discussie of uitwerking van bepaalde onderwerpen heel vlot, leerrijk en dynamisch maakt. Een echte aanrader!

Lara Gorissen; R&D-manager (Puratos)

Wegens tijdsgebrek lukte het niet om FSPCA in te voeren in onze organisatie, maar samen met Eva Moens Consult hebben we op een paar dagen tijd ons kwaliteitshandboek kunnen uitbreiden en herzien. Dankzij hun efficiënte aanpak, zijn we klaar zijn voor onze volgende FSPCA audit!

De professionele aanpak raden we iedereen aan.  Kwaliteit gegarandeerd!

Sophie Van Ranst; Q-manager (Pralibel)

We zijn zeer tevreden over de jarenlange kwalitatieve service en goede ondersteuning. Daarnaast is Eva Moens Consult steeds eenvoudig bereikbaar en wordt er doortastend en efficiënt te werk gegaan. 

Kristoff, Anke en Caroline; Q-managers (Ranson)

Begin dit jaar hebben we Eva ingeschakeld voor onze jaarlijkse HACCP-opleiding voor productiemedewerkers. De reacties van onze productiemedewerkers na de opleiding waren unaniem positief. Iedereen was laaiend enthousiast. Eva is een enthousiaste lesgeefster, met kennis van zaken. Haar opleidingen zijn interactief, duidelijk en gestructureerd.

Eva beheerst de kunst om 'moeilijke' materie op een laagdrempelige, boeiende en duidelijke manier over te brengen.

Evelien Van den Bussche; Q-manager (Lily's Cakes)

2 years ago I started a position as Quality Manager. Back then I had no experience in the function and although it could have resulted on a chaotic situation, it did not, thanks to the help of Eva. Eva and her team give clear and interesting trainings, they are knowledgable in their areas and can relate to the day to day activities in the plant. Moreover, she really cares about my company and can relate to my specific needs. With the support and guidance of Eva and her team, we have been able to increase the quality in our factory considerably. And that is the goal, isn’t it?

Alma G. Flores; Quality & R&D-manager (La William)