De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.
Teneinde tegemoet te komen aan de FSMA richtlijnen, dient men
- enerzijds het voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen aan de FSMA regelgeving, namelijk het opstellen van een Food Safety Plan in al zijn aspecten zoals voorgeschreven door de wetgeving
- én geldt anderzijds dat de organisatie moet beschikken over een PCQI (Preventive Controls Qualified Individual). De 'Preventive Controls for Human Food regulation' vereist namelijk dat bepaalde activiteiten worden uitgevoerd door een Preventive Controls Qualified Individual
‘PCQI: A qualified individual who has successfully completed training in the development and application of risk-based preventive controls at least equivalent to that received under a standardized curriculum recognized as adequate by FDA or is otherwise qualified through job experience to develop and apply a food safety system.’
Er zijn een aantal verantwoordelijkheden die volgens de “Preventive Controls for Human Food Regulation” moeten uitgevoerd worden door de PCQI, deze omvatten:
1) voorbereiden van het Food Safety Plan,
2) validatie van de Preventive Controls,
3) records review en
4) heranalyse van het Food Safety Plan
Wij bieden de mogelijkheid om de FSPCA onderschreven training (dus mét afgifte van een PCQI-attest) te volgen bij één van onze "Lead Instructors voor FSPCA Preventive Controls for Human Food".
Het “standardized curriculum”, ontwikkeld door FSPCA, is de door FDA erkende opleiding. Deze opleiding duurt verplicht minimaal 20h. Het succesvol afronden van deze cursus is één manier om te voldoen aan de vereisten van een PCQI. Deze cursus mag uitsluitend gegeven worden door een Lead Instructor. Onze Lead Instructors helpen u graag verder.
Alternatief kan bijvoorbeeld ook de “Blended Training” gevolgd worden. Deze bestaat uit 2 delen: het eerste deel is online te volgen (e-learning), deel 2 duurt minimaal 8u en dient tevens verzorgd te worden door een Lead Instructor. Beide delen moeten voltooid worden om het FSPCA-attest te verkrijgen. Ook voor deze optie hebben wij Lead Instructors.
Belangrijk: beide hoger beschreven opties leiden tot het PCQI-attest, uitgereikt door FSPCA.
We bieden tevens "short version" trainingen aan (echter deze leiden niet tot het attest, maar worden wél gekenmerkt door een pragmatische insteek en aanpak). Daarbij worden alle aspecten uit het officiële curriculum belicht, zodat u perfect in staat bent om de PCQI te ondersteunen en de nodige support te bieden, bijvoorbeeld als lid van het Food Safety Team.
In deze opleiding gaat de lesgever dieper in op de FSMA regelgeving en krijgt u een inzicht in de FSMA-/FDA- terminologie en de ‘Preventive Controls for Human Food’. U leert:
- welke aanpassingen nodig zullen zijn om uw voedselveiligheids- en kwaliteitszorgsysteem aan te passen
- hoe een 'Food Safety Plan' dient opgesteld te worden (en waar HACCP en BVP te situeren als onderdeel van dit Plan)
- welke preventieve controles nodig zijn
- welke de vereisten zijn voor de registraties
- hoe correctieve maatregelen moeten vastgelegd worden (incl. het onderscheid tussen correcties en correctieve maatregelen)
- en tot slot wat de vereisten zijn voor het 'Recall Plan' zoals voorgeschreven in de FSMA regelgeving
Bovendien wordt er een vergelijking gemaakt met de commerciële lastenboeken (BRCGS, IFS …). Bent u in het bezit van een BRCGS- of IFS-certificaat, dan zal duidelijk worden welke extra maatregelen u dient te implementeren om uw bedrijf in overeenstemming te brengen met FSMA.
Er is voldoende tijd en ruimte ingebouwd voor vraagstelling en interactie.
Standardized curriculum, ontwikkeld door FSPCA: 3 dagen (20h)
Blended training: e-learning gevolgd door 1 dag Instructor-led training (8h)
Training met pragmatische insteek en vergelijking t.o.v. GFSI-lastenboeken: 1 dag
Deze opleiding wordt enkel in-house aangeboden, op maat van uw onderneming. Neem hier contact voor meer info.
Neem hier vrijblijvend contact voor prijszetting en offerte.
Neem hier vrijblijvend contact voor inschrijvingen.