Dat de implementatie van een voedselveiligheidscultuur bijdraagt tot het welslagen van een veilig en kwaliteitsvol beleid, werd nu ook door de Europese Commissie erkend. De Verordening (EU) 852/2004 werd immers herzien en Food Safety Culture zal fungeren als belangrijke (wettelijke) pijler voor voedselveiligheid in de hele EU.
Daarnaast maakt Food Safety Culture ook expliciet deel uit van het eisenpakket in vigerende lastenboeken zoals BRCGS Food, BRCGS Storage & Distribution en IFS Food, ...
Food Safety Culture geldt hier als antwoord op de behoefte om veilige en kwaliteitsvolle voedselpraktijken te omarmen op een meer fundamenteel niveau.
Over het algemeen is ‘voedselveiligheidscultuur’ een moeilijk concept voor kwaliteitsmanagers. Het is abstract, moeilijk aantoonbaar en niet eenvoudig te controleren. Toch wordt het steeds belangrijker, niet alleen binnen de BRC-normering. Een bedrijfscultuur waarin voedselveiligheid verankerd is, draagt immers aantoonbaar bij tot het welslagen van uw beleid, uw kwaliteit en successen.
Het management is de drijvende kracht achter de beleidsvisie; het management dient tevens normen en waarden uit te dragen binnen de gehele organisatie. Toewijding van alle medewerkers én aanscherpen van voedselveiligheidsbewustzijn -en dit op alle niveaus van de organisatie- zijn daarbij belangrijke kernbegrippen.
Ook de kwaliteitsmanager heeft een belangrijke taak teneinde het gewenste niveau van een duurzame ‘voedselveiligheidscultuur’ te bereiken.
In deze opleiding geven we de nodige tips & tricks teneinde een gefundeerd stappenplan uit te werken om een ‘food safety culture’ te implementeren; te meten en/of continu te verbeteren.
Tevens gaan we dieper in op het ‘whistleblower’-concept: wie aanstellen als vertrouwenspersoon, hoe opvolgen, hoe registreren?
1 dag; van 9u00-17u00
Deze opleiding wordt aangeboden op:
Neem hier contact voor meer info.
Alle opleidingen worden gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden voor werknemers uit volgende paritaire comités: PC 118 - PC 220 - PC 200; zie ook www.alimento.be.
Via ALIMENTO (www.alimento.be) of zie ook rechtstreekse link door te klikken op datum en locatie: