De spelregels betreffende etikettering van voorverpakte levensmiddelen, worden bepaald door de Europese Verordening 1169/2011 (Food Information to Consumer, afgekort FIC-wetgeving).
De producent stelt het etiket op, de wetgever bepaalt welke info op het etiket moet én mag staan.
De etiketteringsregelgeving is één van de meest complexe wetteksten in het landschap van de warenwetgeving. Worstelt u met enkele 'grijze zones' of andere onduidelijkheden? Of heeft u vragen m.b.t. de ingrediëntenlijst, de houdbaarheidsdeclaratie, de hoeveelheidsvermelding of andere ... : aarzel niet en schrijf u in voor onze training.
In onderstaande sommen we de belangrijkste verplichte aanduidingen op:
- de verkoopsbenaming
- de ingrediëntenlijst
- de allergenen (benadrukt in typografie in de ingrediëntenlijst)
- KwID (kwantitatieve ingrediëntendeclaratie - enkel van toepassing in bepaalde gevallen)
- de houdbaarheidsdatum
- de bewaar- en/of gebruiksvoorwaarden (bvb: koel bewaren, ...)
- naam en adres
- de gebruiksaanwijzing (enkel verplicht indien noodzakelijk)
- het alcohol-volume gehalte (voor dranken met een alcohol-volumegehalte > 1,2%)
- de nettohoeveelheid
- het land van oorsprong (enkel verplicht in bepaalde gevallen)
- de voedingswaarde
- de lotcode
- enkele specifieke vermeldingen zoals: 'verpakt onder beschermende atmosfeer', 'met zoetstoffen', ...
In deze opleiding leert u wat wel en niet op een etiket thuishoort! Speciale aandacht gaat uit naar de ‘grijze zones’ in de etiketteringswetgeving.
In de opleiding is voldoende ruimte voor vragen ingebouwd; bovendien leert u aan de hand van praktijkvoorbeelden op een ‘correcte’ manier te etiketteren (vb: ingrediënten declaratie, allergenen declaratie, …).
De lesgever werpt een licht op de Europese verordening ‘Food Information to Consumers’ (van toepassing vanaf 13/12/2014).
1 dag; van 9u00-17u00
Deze opleiding wordt aangeboden op:
- di 27/02/2024: NAZARETH
- di 23/04/2024: GROBBENDONK
- di 08/10/2024: SINT-NIKLAAS
- di 26/11/2024: ROESELARE
Neem hier contact voor meer info.
Alle opleidingen worden gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden voor werknemers uit volgende paritaire comités: PC 118 - PC 220 - PC200; zie ook www.alimento.be.
Via Alimento (www.alimento.be) of zie ook rechtstreekse link door te klikken op datum en locatie: