Op 1 april 2020 gaat de nieuwe Uitvoeringsverordening (EU) 2018/775 tot vaststelling van de voorschriften voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van primair(e) ingrediënt(en) van kracht. De (vrijwillige) Country of Origin Labeling brengt heel wat vragen met zich mee:
- Wanneer is oorsprongsetikettering wel/niet verplicht?
- Hoe de oorsprong vermelden op het etiket: wat zijn de wettelijke spelregels?
- Wat is het primaire ingrediënt? Hoe bepalen (kwantitatief, kwalitatief, …)?
- Kunnen er meerdere primaire ingrediënten in een levensmiddel zijn?
- Een wat ingeval het primaire ingrediënt een samengesteld ingrediënt is?
- Wat indien primaire ingrediënten uitsluitend van buiten de EU kunnen komen?
- Is de vermelding van bedrijfsnaam en -gegevens een onderdeel van herkomstaanduiding? En wat met handelsmerken, logo’s, vlaggen, … ?
- Wat zijn de interpretaties m.b.t. vermeldingen als ‘geproduceerd in…’ of ‘verpakt in…’?
- ...
Deze (en vele andere) vragen komen uitgebreid aan bod in onze open opleidingen. Wegens groot succes,werden extra opleidingsdata ingericht: zie ook onder het menu 'onze opleidingen'.