Recent publiceerde het FAVV een nieuwe update van de "omzendbrief betreffende de controle op de kwaliteit van water" (versie 6.0 - van toepassing vanaf 06/05/2020). De omzendbrief heeft als doel een beter begrip te verschaffen over de reglementaire verplichtingen inzake controles op de waterkwaliteit in levensmiddelenbedrijven.
Een greep uit de wijzigingen in de laatste versie (v 6.0 d.d. 06/05/2020):
- de operator dient te beschikken over een schematisch overzicht met daarop: specificatie van de aftappunten, de behandelingen en diverse 'types' water (bv. leidingwater vs. putwater), specificatie van oorsprong én behandeling, gebruik in de processen, ...
- de toevoer en het gebruik van water moet onderdeel uitmaken van de HACCP-studie:
- gedetailleerde omschrijving van de gevaren gelinkt aan startwater
- gevareninschatting m.b.t. de contaminaties vanuit omgeving, lucht, processen (bv. biociden)
- gevaren gelinkt aan het intern leidingwerk
- risico's op vermengingen (bv. putwater en leidingwater)
- ...
- tevens is het verplicht om een geschreven actieplan ingeval overschrijdingen uit te werken
- voor onbehandeld leidingwater is het in bepaalde situaties aanbevolen een onderzoek uit te voeren (bv. hygiëne-indicatoren)
- in sommige gevallen is een aanpassing van het analyseprofiel (parameters) nodig
- ...